19 Ekim 2012 Cuma

İnandığınız yolda ne kadar yürüyebilirsiniz?



Hillside, Likya Yolu’nu bir uçtan bir uca katedecek, yolculuğu sosyal medya üzerinden takip edenler de heyecana ortak olacak

Fethiye’den Antalya’ya uzanan, dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen, daha önce hiçbir Türk ekip tarafından baştan sona yürüyerek geçilmemiş olan tarihi Likya Yolu, 20-29 Ekim tarihleri arasında, Hillsider’lar tarafından geçilecek. 6 aylık sıkı bir antrenman sürecinin ardından, 509 kilometrelik heyecanlı yolculuğu, bu yolda vazgeçmeden büyük bir istekle yürüyebilenler tamamlayacak. Her yıl Hillsider Challenge aktiviteleri ile macera dolu bir deneyime imza atan, Ağrı Dağı’nın zirvesine tırmanan, İstinye’den Bozcaada’ya kürek çekmiş olan Hillsider’lar şimdi de Likya Yolu’nu geçerek tarihin izlerini taşıyan, doğanın kendini cömertçe sergilediği bu rotada bir ilke imza atmaya hazırlanıyorlar. Üstelik bu kez yolculuğu sosyal medya üzerinden izlemek, heyecanı kilometrelerce uzaktan paylaşmak mümkün olacak. Etkinlik için oluşturulan özel iPhone uygulamasıyla ekibin paylaştığı görüntü ve fotoğraflar anı anına izlenebilecek.  


Hillside City Club, Hillsider Challenge aktiviteleri ile her yıl üyelerine, hayatlarında bir kere yaşayabilecekleri, ciddi bir antrenman sürecinin ardından ekip olarak başarmanın keyfini hissedebilecekleri deneyimler yaşatmayı hedefliyor. Profesyonel sporcu olmayan üyelerin belirli bir hedef doğrultusunda hazırlanarak ekipçe başardığı bu deneyimler, imkansız gibi görünen bir şeyi tamamlamanın keyfini yaşatıyor. Bu deneyimlere hazırlanmak için özel olarak oluşturulan antrenman programları ise katılımcıların adeta profesyonel sporcular gibi fit bir vücuda kavuşmalarına yardımcı oluyor. Spordaki yeniliklerin adresi Hillside City Club, bu yılki Hillsider Challenge aktivitesiyle de üyelerine yine benzersiz bir deneyimin kapılarını aralıyor. Daha önce Hillsider Challenge ile Ağrı Dağı’nın zirvesine tırmanmış, İstinye’den Bozcaada’ya kürek çekmiş olan spor tutkunu, maceracı, takım ruhuna sahip Hillsider’lar, bugünlerde de heyecan dolu bir deneyime hazırlanıyorlar. Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen tarihi Likya Yolu’nun tamamı, Hillsider’lar tarafından geçilecek. Üzerinde 19 antik Likya kentinin kalıntılarının yer aldığı bu rota Kelebekler Vadisi, Patara, Kaş, Kalkan, Finike gibi etkileyici yerlere de ev sahipliği yapıyor. Yolun tamamını bir uçtan bir uca geçecek olan Hillsider’lar bu özel yerleri de görmüş olacaklar. Yurtiçinden ve özellikle yurtdışından trekking ile ilgilenen sporcuların ve macera severlerin gelmek istedikleri bu 509 kilometrelik yolun rotası, Kate Clow önderliğinde işaretlenmiş ve uzun bir yürüyüş parkuru olarak günümüze kazandırılmıştır.

Bu macera dolu deneyimi yaşamak isteyen Hillsider’lar, 20-29 Ekim tarihleri arasındaki serüven için büyük bir istek ve disiplinle hazırlanıyorlar. Hillside City Club’ın özel olarak hazırladığı antrenman programı, tüm katılımcıların, düzenli yapılan özel egzersizler ve ölçümler ile adeta profesyonel sporcular gibi fit bir vücuda sahip olmasına, dayanıklılıklarını artırmalarına yardımcı oluyor.

Bu deneyime katılmak isteyen kişiler arasından, hazırlık antrenman programını başarıyla tamamlayıp Hillside eğitmenlerinden iyi not alarak seçilen toplam 30 Hillsider (14 kadın, 16 erkek) 3 gruba ayrılacak. Ekip, yolculuğa başlamak üzere 20 Ekim’de Antalya’da Hillside Su’da buluşacak. Daha sonra Likya Yolu’na doğru yola çıkacaklar. Her bir grup günde 20 km yürüyecek ve toplamda günde yaklaşık 60 km yürünerek 509 km’lik Likya Yolu 9 günde, adeta bir bayrak yarışı şeklinde tamamlanacak. Ekibin konaklaması profesyonel bir ekip ile yönetilen yörük çadırlarında olacak. Her gece Likya Yolu ekibi için eğlenceli sürprizler düzenlenecek. Likya Yolu’nu tamamlayan ve Fethiye’ye ulaşan ekip Hillside Beach Club’ta yorgunluğun tadını çıkaracak. Deneyimin Hillside Su’dan başlayıp Hillside Beach Club’ta sonlanacak olması ise Hillside ve üyeler için ayrı bir önem taşıyor.

Ekip Likya Yolu’nda her an takip edilebilecek

Hillside tüm bu ayrıcalıkların yanı sıra, ekibin motivasyonunu artırmasına, yaşadıkları her anı sevdikleriyle paylaşmalarına yardımcı olmak ve bu serüvene katılamayanların da heyecana ortak olabilmesi için Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi’ne özel bir iPhone uygulaması oluşturdu. Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi ekibinin üyeleri, bu özel uygulamayı açıp, Facebook veya Twitter ile giriş yaptıktan sonra konumlarının alınmasına izin verdikleri takdirde uygulamayı kullanmaya başlayacaklar. Her kullanıcının bir profil sayfası bulunacak. Ve Likya Yolu’na geldiklerinde diledikleri anda, uygulamada bulundukları noktayı gösteren alana fotoğraf, video veya not ekleyebilecekler. Ekledikleri içerikleri sosyal ağlarda paylaşabilecekler. Bu uygulamada ekibin paylaştığı içerikler eş zamanlı olarak www.hillsidecityclub.com’dan ve Hillside City Club’larda kurulacak ekranlardan takip edilebilecek. Uygulamadaki haritanın üzerinde herhangi bir içeriğe tıklandığında o içeriği hangi ekip üyesinin eklediği görülecek ve kişiler o üyenin profil sayfasına yönlendirilecek. Ekip üyelerinin profil sayfasında, kendi yürüdükleri yol, ekledikleri içerikler ve beraber yürüdükleri arkadaşlarının profil sayfalarının linkleri bulunacak.

Likya Yolu macerası için yoğun hazırlık

Bu maceraya katılmak isteyen Hillside City Club üyeleri nisan ayından itibaren büyük bir heyecanla çalışıyor. Üyelerden yoğun ilgi gören bu maceraya katılmak isteyen kişilerin yaklaşık %60’ını kadınlar, %40’ını ise erkekler oluşturdu. Nisan ayında başlayan antrenmanlar 2 kademeli olarak düzenleniyor. İlk olarak, katılmak isteyen herkes 10 hafta süren 1. Hazırlık Dönemi’ndeki antrenmanlara katıldı. Bu dönemdeki tüm antrenmanları eksiksiz olarak yapan, başarıyla tamamlayan, hazırlık süresince Hillside eğitmenleri tarafından değerlendirilen ve kriterler doğrultusunda seçilen, uyumlu, dayanıklı ve maceracı 30 Hillsider, 2. Hazırlık Dönemi antrenmanlarına başladılar.

1. Hazırlık Dönemi’nde üyeler, haftada 4 antrenman yaptılar. Hafta içi kulüpte bosu ekipmanları ve MaxRunner ile çalışmalar, hafta sonu ise açık havada koşu, takım koşusu, yarış ve trekking antrenmanları oldu. Adaptasyon döneminden sonra dayanıklılık, aerobik antrenmanları yapan katılımcılar kuvvet çalışmaları da yaptılar.

Tüm bacak kasları ve bağlarının stabil olmayan ortama uyum sağlamasına yardımcı olmak için bosu ekipmanları ile egzersiz yaptırıldı. Bosu ekipmanları ile yapılan egzersizlerde, kaslarda “kaslar içi ve kaslar arası” koordinasyonu geliştirmeye yardımcı olunuyor. Bu sayede bilek dönmeleri gibi ters hareketlerde o bölgedeki kasların hızla kasılarak zedelenmeyi engellemesine destek olmaya çalışılıyor. Bosu ekipmanları ile yapılan egzersizler Likya Yolu’nda karşılaşılacak bozuk zeminli arazilere adapte olmayı kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda dengeyi geliştirmeye de destek oluyor. Hazırlık programlarında yer alan antrenmanlarından biri de MaxRunner’dı. MaxRunner, normal koşu bandına göre daha zorlayıcı bir yürüme aktivitesi sağlamaya yardımcı oluyor. Kişinin kendi gücüyle bandı döndürmesi ile yapılan MaxRunner’da belli bir hız ayarlaması yapıp bandın üzerinde kalmaya çalışmıyor, tam tersine siz bandı iterek çalışıyorsunuz. MaxRunner, aynı zamanda eğimli zeminde çalışma yapıldığı zaman arazi koşullarını birebir hissetmenizi sağlamaya yardımcı bir zemine sahip olmasıyla da hazırlık döneminde tercih edilen egzersizlerden biri oldu.

Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi deneyimi sırasında her ekip günde 20-30 km arası yürüyüş-koşu yapacak ve herkes kendi malzemesini kendisi taşıyacak. Bu nedenle hazırlık programında sırt çantalı veya dumbell’lı yürüyüşler de yapılarak üyelerin bu şartlara alışmalarına yardımcı olunuyor. Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi Hillside City Club Antrenörü Göksen Çınar, normalde sırtında yük olmadan 130 nabız ortalama ile %5 eğimde saatte 6 km/hız yürüyebilen bir adayın sırtına 5 kg’lık çantayı aldığı anda aynı şartlar altında nabzının 145 civarına çıkabildiğini, amaçlarının ise sabit ve düşük bir nabız aralığında (120-135 nabız) adayları çalıştırıp dayanıklılıklarını en üst seviyeye çıkartmaya yardımcı olmak olduğunu belirti. Bu nedenle hazırlık programlarında çantalı çalışmalara da yer veriliyor, bu sayede uzun süreli kardiyovasküler egzersizi imkanlı kılmaya yardımcı olunuyor. Ayrıca konaklamalı olarak yapılan trekking’lerle Likya Yolu deneyimine hazırlık sağlanıyor.

Açık havada yoğun hazırlık

Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi hazırlık programı antrenmanları kapsamında, kulüpte yapılanların yanı sıra hafta sonları açık havada da egzersizler yapılıyor. Özellikle yokuş aşağı iniş teknikleri ve yokuş yukarı çıkış teknikleri üzerinde çalışılıyor. Parmak ucu ya da topuk basarak nasıl koşulur, bunlar nerelerde kullanılmalıdır, yokuş inerken nelere dikkat edilmelidir, nasıl frenlemeler yapılmalıdır gibi konuların hepsi tek tek üyelere gösteriliyor. Hafta sonu kulüp dışındaki antrenmanlarda özellikle Belgrad Ormanı, Aydos, Kilyos sahili gibi mekanlar tercih ediliyor. Uzman Hillside eğitmenleri, mekan seçimi yaparken, Likya Yolu’nda karşılaşılacak her türlü şarta uygun, benzeyen zeminler bulmaya çalışıyorlar.

1. Hazırlık Dönemi’nin ilk toplu aktivitesi Hendek / Çamlıca Gölü trans geçişi olarak yapıldı. 14.66 km’lik bu geçişte toplam 5 saat 54 dakika yüründü, 1070 metre toplam yükseklik kazanımı yapıldı. Kişilerin birbirlerine uyumu, takım olabilme yetisi, zor şartlar altında sakinliklerini koruyabilmeleri gibi kriterler gözlemlendi. Bu sayede seçime bir adım daha yaklaşıldı.

Daha sonra ise üyeler, Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu’na katıldılar. Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi ekibinin Likya Yolu’nu başarıyla geçebilmek için en önem vermeleri gereken konulardan biri takım olarak uyumlu ve düzenli olmaları, birlikte hareket edebilmeleri. Likya Yolu Geçişi’nde 9 gün boyunca birlikte kalacak olan ekibin bu tür durumlardaki tutumlarını gözlemlemek ve ayrıca gün içinde sıcaklığın artış gösterebileceği saatlerde de egzersiz yapabilme durumlarını ölçmek amacıyla, öğlen 2’de başlayan ve katılımcıların 3 gün bir arada olduğu, konaklamalı olarak yapılan Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu tercih edildi. Tüm katılımcılar sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde parkuru tamamladılar.

Tüm bu etkinliklerin yanı sıra, seçmelerden önce Ercümen Yaylası’nda da bir trans geçiş yapıldı. Bu etkinlikte 3 kulüp seçmeler öncesinde bir araya geldi. Hillside eğitmenleri bu zor parkurda (17 km) adayları  bir arada gözlemlediler.

Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi ekibi seçmeleri “Hillsider Challenge Aydos Seçmeleri” adını taşıyan, Hillsider Challenge katılımcılarına özel olarak düzenlenen etkinlik sonrasında yapıldı. Aydos Dağı’nda günübirlik yapılan bu yarış etkinliği, seçmeler için büyük öneme sahipti. Likya Yolu’nda karşılaşılacak parkura benzeyen bu parkur 16.5 km’ydi. Tırmanışların çok olduğu bu zorlayıcı parkurun yüzde 70’lik kısmı koşu, diğerleri yürüme şeklindeydi. Bu yarış Likya Yolu Geçişi için önemli bir hazırlık niteliğinde oldu.

Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi ekibi seçildikten sonra ise ekip, temmuz ayında RunFire Cappadocia’ya katıldı. Bu yarışma, seçmelerden sonra ekibin katıldığı ilk outdoor yarışı oldu. RunFire Cappadocia, 6 etaptan oluşan, 4 farklı kategoriye sahip bir ultra maraton. Hillside ekibi bu yarışta, bireysel olarak yarışılan “Discovery 4G” ve takım olarak yarışılan “Kurumsal Yarışlar” kategorisine katıldı. Toplamda 4 gün yarışan Hillsider’lar, Likya Yolu Geçişi için bu sayede önemli bir hazırlık daha yapmış oldu.


İmkansız gibi görünen bir şeyi başarmanın keyfi…

Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi Hillside City Club Antrenörü Göksen Çınar, katılımcıların hazırlık antrenmanları süresince, ortalama kişi başı %5-10 yağ kaybı yaşayabileceklerini, şimdiden kondisyon olarak iyi seviyelere gelmeye başladıklarını söyledi. Ayrıca, daha önce hiç spor geçmişi olmayan bir üyelerinin geçen sene Hillside’a katıldıktan sonra, Hillsider Challenge aktivitesiyle Bozcaada’ya kürek çeken 12 kişi arasına girmeyi başardığını, bu sene de Likya Yolu Geçişi açıklandığında yine çok istekli bir şekilde antrenmanlara başladığını belirtti. Bu üyelerinin daha önce en uzun 5 km koştuğunu söylediğini, fakat egzersizlerden sonra Belgrad Ormanı’nda yapılan antrenmanda hiç durmadan 12 km’lik parkuru tamamlayabildiğini vurguladı ve şunları ekledi: “Bu üyemiz, Bozcaada Yarı Maratonu’nda 21 km’lik yarışa katıldı. Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi ekibine katılmayı ne kadar istediğini de bize bu zorlu yarı maratonu bitirerek ispatladı. Hem de %12’lik eğimlere sahip bu parkurda hiç yürümeden.”

Ekibin gelişimi adım adım takip ediliyor, ölçülüyor

1. Hazırlık Dönemi’nde antrenmanların yanı sıra, Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi deneyimine katılmak için hazırlanan adayların başlangıçta ve düzenli olarak 4-6 haftada bir yağ-kas-kemik ölçümleri de alındı. Ayrıca her 4-6 haftada bir vital kapasiteleri (maxvo2) ölçüldü. Kaybettikleri yağ, kazandıkları kas, vücut su oranları, bölgesel kuvvet kazanımları bu ölçümlerde istatistik olarak çıkartıldı. Likya Yolu Geçişi antrenmanları haricinde yaptıkları diğer çalışmalar bu ölçümlere göre Likya Yolu Geçişi’ne paralel olarak güncellendi. Kişilerin öncelikle vital kapasiteleri geliştirilmeye çalışıldı. Tek tek ölçümler yapılarak katılımcıların hedef nabızlarında çalışmalar yapmasını sağlamaya yardımcı olundu. Polar nabız kontrol sistemi ile adaylar MaxRunner üzerinde çalışma yaparken karşılarındaki projeksiyonda yüzde olarak nabızlarını gördüler. Tüm bu ölçümler 2. Hazırlık Dönemi’nde de yapılıyor. Ölçüm sıklığı ise iki haftada bir olarak sıklaştı.

2. Hazırlık Dönemi tüm hızıyla devam ediyor

Antrenmanları başarıyla tamamlayıp eğitmenlerden iyi not alarak Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçişi ekibine seçilen 30 kişi 2. Hazırlık Dönemi’nde haftada 5 antrenman yaparak bu keşif dolu yolculuğa hazırlanıyorlar. Hafta içi kulüpte bosu ekipmanları ve MaxRunner ile kuvvet antrenmanları, hafta sonu ise açık havada trekking, outdoor yürüyüşü ve koşu yapıyorlar. 2. Hazırlık Dönemi’nde ekibin her bir üyesinin, 2 outdoor çalışması, 2 MaxRunner antrenmanı, 1 bosu ekipmanları ile egzersiz olmak üzere haftada yaklaşık toplamda 50-60 km’lik bir çalışma programı bulunuyor. Bu çalışmalar sırasında Spor-Beslenme Uzmanı Cenk Özyılmaz, tüm adaylarla toplantı yaparak, böyle uzun süreli bir egzersiz döneminde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatıyor. Ölçüm sıklığı ise iki haftada bir olarak sıklaştı. Kişilerin en iyi değerleri gözlemlenmeye çalışılıyor. Tüm adaylar EKG testinden geçiriliyor ve sağlık taramaları yapılıyor. Tüm egzersiz planlamaları bu ölçüm-beslenme çizelgelerine göre yön alıyor.



Bu heyecan dolu maceranın hazırlık programı, Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçisi Organizasyon Direktörü ve Hillside City Club-İstinye Kulüp Müdürü Ali Rıza Bilal’in önderliğinde, Hillside City Club-İstinye Antrenörü Göksen Çınar, Hillside City Club-Etiler Antrenörü Murat Kabil ve Hillside City Club-Trio Antrenörü Erdinç Eroğlu’nun eğitmenliğinde sürdürülüyor.







Hillsider Challenge / Likya Yolu Geçisi Organizasyon Direktörü, Hillside City Club-İstinye Kulüp Müdürü Ali Rıza Bilal


Çok küçük yaşlarda spora başlayan Ali Rıza Bilal jimnastik ile başladığı spor hayatını basketbol ve kürekle devam ettirdi. 3 yıl Efes Pilsen'de basketbol oynadı. Daha sonra basketbolu bırakıp 18 yıl sürecek kürek maratonuna başladı. Anadolu Hisarı’nda başladığı kürek sporuna, sırasıyla Galatasaray ve Fenerbahçe’de devam etti. Ülkemizden olimpiyatlara katılan ilk ve tek kürekçi olma unvanına halen sahip olan Ali Rıza Bilal’in, sayısız Türkiye şampiyonluklarının yanı sıra, Balkan şampiyonlukları, uluslararası birçok birincilikleri ve Akdeniz oyunları katılımcılığı bulunuyor.

Kuruculuğunu ve kaptanlığını yaptığı Team Touareg Turk adlı takımla Ali Rıza Bilal, Abu Dhabi Adventure Challenge 2009 macera yarışının içinde 110 km’lik çöl ultramaratonunu bitirdi. 2008’de Patagonia Expedition Race  macera yarışında 110 km’lik bataklık maratonunu en iyi 2. zamanda geçip aynı takımla dünya 3’sü oldular. Ali Rıza Bilal, işinden ve ailesinden artan zamanlarda macera yarışı ve kürek antrenmanları yapıp yarışlara katılıyor. Ali Rıza Bilal, şu sıralar 3.8k yüzme,180k bisiklet ve 42k’lık Ironman yarışına hazırlanıyor.

Ali Rıza Bilal spordaki tüm bu başarılarının sırrını ve deneyimlerini Hillside City Club üyeleriyle paylaşıyor, Hillsider Challenge aktivitelerinde üyelerle benzersiz deneyimlere ve büyük başarılara imza atıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.